Entrevista

Una de les entrevistes fetes en marc de les Eleccions europees del 2014:

Marie Kapretz (Berlin, 1975) és regidora a Cercs i consellera comarcal del Berguedà des de 2013. Ha estat escollida per unanimitat per representar la Catalunya Central a la candidatura d’Esquerra a les eleccions al Parlament Europeu. Posteriorment, l’Executiva Nacional li ha confiat el número 5 de la llista.

 

Què és el que més et motiva per formar part de la candidatura d’Esquerra a les eleccions al Parlament Europeu?

El momento històric que està visquent Catalunya ara mareix i el paper crucial que està jugant ERC. És importantíssim poder explicar a Europa que està passant aquí des d’aquí. Vull explicar als membres de la Unió Europea, que es trata d’un procés democràtic, inclusiu i pacífic i no com diuen els partits majoritaris de Madrid: Unipersonal, excloent i egoísta. Per poder construir el país propi que volem, s’ha de guanyar el reconeixement de l’ ONU i la UE i el Parlament Europeu és el lloc on fer-ho.

– Ets una catalana nascuda a fora de Catalunya. Fes-nos una confessió: què coneixies del país abans de venir-hi a viure? Com explicaries ara a un ciutadà europeu qualsevol què ha estat, què és i cap a on vol anar Catalunya?

Em va atreure l’efervescència creativa que emetia Barcelona a inicis dels anys nouranta. Penso que Catalunya encara té un potencial creatiu i artístic que no s’està aprofitant i que fins i tot podria arribar a ser un motor important de l’economia catalana. Catalunya podria ser la Silicon Valley d’Europa de la creativitat, és així com la veig.

Per explicar el procés independentista, explicaria que hem arribat a un punt que es tracta d’un tema de dignitat. Que en cas de que l’economia vagi malament, l’estat espanyol tractés tots els seus ciutadans com a iguals, aquí segurament no haguéssim arribat a un moviment cívic tan ample i tan fort. També diria que la corrupció no perseguida, la no-existència a la pràctica de la divisió de la legislativa, executiva i judicial i la influència exagerada que té la església sobre el govern de Madrid ens fa impossible treballar amb eines moderns per enfrontar la realitat actual de una manera sòlida i adaptar-nos com a poble als nous temps.

– Amb quins arguments creus que es pot engrescar els ciutadans europeus residents a Catalunya a implicar-se en el procés?

A una persona que ve a Catalunya de fóra i que li diria que vigili de no endinsar-se massa en el procés, que Catalunya pot enganxar i enamorar molt. 😉

Ara parlant en serio: El missatge que molts esperen és que algú digui: Ei tú, et necessitem!

Com a estranger de vegades tens tendència de quedar-te al marge per no interferir en temes interns, per pura cortesia. Això és com quan estàs de visita en casa d’algú i els amfitrions tenen un debat. Un està acostumat mantenir-se al marge, per no interferir en assumptes i equilibris de la casa. Ara bé. Aquí és diferent, implicant-te tens la oportunitat de sentir-te part de la societat, i de poder millorar el futur dels teus fills, si és que penses quedar-te a viure aquí. Si només estàs per uns mesos a tall d’estada, recomano que aprofitin per aprendre maneres per organitzar moviments cívics, i aplicar aquests mètodes en els països d’origen. En tot arreu hi ha coses per millorar.

També he de dir, que ajuda l’existència de personatges públics independentistes d’origen estranger com p.e. l’escriptor Matthew Tree, perquè els que venim de fóra ens atrevim a fer el pas i participem.

– Sens dubte, el Parlament Europeu és una bona plataforma per fer arribar aquest missatge. Quin grau de receptivitat creus que hi ha per part del gruix de parlamentaris? Creus que la predisposició davant les aspiracions catalanes depèn més del grup polític o del país de procedència?

Crec que la predisposició hi és tota si convencem amb maneres i arguments. Per això estem a l’Europa del segle XXI.

– A més de servir d’altaveu de la causa catalana, quins valors creus que pot aportar ERC al projecte polític i social europeu?

Esquerra Republicana ha sapigut combinar la tradició política i la renovació del discurs, cosa que manca a molts partits estancats, sovint i per molt que em pesi, grups d’esquerres. La voluntat d’ERC és renovar aquesta Unió Europea que ha perdut una mica els seus valors fundacionals, i penso que és important ser-hi per juntar forces amb d’altres grups que estan veient, que la política hauria d’estar per sobre dels bancs i interessos econòmics, i no en mans d’ells. Cosa que de fet està passant ara i afebleix molt la bona convivència en la Unió. Volem viure en pau i prosperitat. A Europa ja estem una mica farts que la crisi es pagui amb diners públics i que els guanys acabin en mans de pocs.

– Tornant a l’àmbit més pròxim, què creus que ens hi juguem les persones de la Catalunya Central en aquestes eleccions europees?

Catalunya Central i als municipis de les comarques centrals han de ser-hi també a Europa, perquè regions com la nostra de fet són la base de la Unió Europea. No hauria de perdre’s la connexió de la base administrativa, que són els ajuntaments, amb el punt més alt, que és el Parlament Europeu. No oblidem que les mentalitats i necessitats de les grans ciutats i de les regions rurals poden ser molt diferents i l’alta política té tendència a ser representada per gent provinent de les grans ciutats. Catalunya central hauria de mantenir els lligams amb els candidats que tenen possibilitat d’entrar perquè els nostres pobles i ciutats es sentin part del projecte europeu. Per això és vital que la gent vagi a votar el dia 25.5.

– Moltes gràcies, Marie, i molts èxits!

Gràcies a vosaltres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s